Responsive image

< Blog sobre les dificultats d'aprenentatge


L’etiquetatge PEGI per regular el consum responsable de videojocs

L’etiquetatge PEGI per regular el consum responsable de videojocs

Els videojocs han evolucionat més enllà de la mera distracció. La seva inclusió en l'entorn educatiu com a eina motivadora i enriquidora ha transformat la manera com els infants aprenen i interactuen amb l’entorn. La gamificació s'ha convertit en una estratègia captivadora per fomentar la participació i la immersió en diverses matèries, creant una experiència d'aprenentatge més atractiva per als estudiants.

Què és PEGI: Pan European Game Information

Què és PEGI? Pan European Game Information

La Pan European Game Information (PEGI) és un sistema d'etiquetatge que ofereix informació sobre l’edat adequada per al consum dels videojocs i els seus continguts. El seu principal propòsit és orientar als consumidors - o compradors, especialment als pares i mares, als tutors i als educadors - sobre la idoneïtat dels jocs per a diferents edats. A més, inclou indicacions sobre la presència de continguts amb elements que poden ser considerats sensibles o perjudicials per a determinades edats i perfils.

El sistema d’etiquetatge PEGI proporciona classificacions per edat i per tipus de continguts a diferents països d’Europa, i consolida uns criteris de categorització unificats per a diversos productes digitals, com ara videojocs, programes de televisió, pel·lícules, aplicacions mòbils, etc.



Com funciona l’etiquetatge PEGI

Com funciona l'etiquetatge PEGI? Etiquetes de classificació per edat; Etiquetes de classificació per possible contingut sensible.

La finalitat de PEGI és aportar informació valuosa sobre els videojocs i els continguts digitals per prendre la millor decisió de compra, adequada al públic objectiu. Per treure el màxim profit d’aquest sistema d’etiquetatge, és important que els usuaris coneguin les diferents classificacions de PEGI. Les etiquetes de PEGI es divideixen en dues categories principals:


  • Etiquetes de classificació per edat. Indiquen l’edat mínima recomanada a la qual s’adreça el videojoc o producte digital. Aquesta etiqueta no marca el grau de dificultat d’un joc, sinó si el producte és o no idoni segons l’edat del consumidor, ja sigui pel seu desenvolupament cognitiu, pel nivell educatiu, etc.

    Les etiquetes de classificació per edat es divideixen en cinc edats recomanades (PEGI 3, PEGI 7, PEGI 12, PEGI 16 i PEGI 18), distingides amb el número de l’edat i un fons de color verd, taronja o vermell que recorda a un semàfor. Dins de la categoria d’edat, també destaca l’etiqueta “PEGI !”, coneguda com a “Control parental”, la qual pot agrupar diversos continguts adequats a diferents edats i, per tant, requereixen la supervisió d’un adult. L’etiqueta “PEGI !” sol estar present en productes de xarxes socials, com Facebook, Twitter o Instagram.

  • Etiquetes de classificació per possible contingut sensible. A part de l’etiqueta d’edat, un producte digital també pot contenir una etiqueta amb un fons de color negre i un títol descriptiu davant la presència de contingut que pot ser sensible o perjudicial. Els continguts sensibles que PEGI classifica són els següents: violència, llenguatge groller, por, apostes, contingut explícit, substàncies, discriminació, i compres integrades.

La plataforma de PEGI compta amb un cercador obert perquè l’usuari pugui consultar en qualsevol moment i de manera actualitzada l’etiquetatge atorgat a una gran part dels videojocs i productes digitals.



Com classifica PEGI els videojocs i els continguts digitals

Com classifica PEGI els videojocs i els continguts digitals? Classificació per a videojocs físics; Classificació per a videojocs o productes digitals.

Perquè un producte digital o un videojoc compti amb la corresponent etiqueta PEGI oficial, cal que passi per una avaluació exhaustiva que permeti la seva validesa. El procés d'avaluació de PEGI es diferencia en funció de la naturalesa del producte, és a dir, si es ven en format físic o digital.


  • Classificació per a videojocs físics. Quan es tracta de jocs que es venen en botigues com a productes físics, abans del seu llançament, els editors han d’omplir un formulari detallat sobre el contingut del joc. Aquest qüestionari avalua aspectes com violència, llenguatge inapropiat o altres continguts que no siguin adequats per a totes les edats. Segons les respostes, PEGI determina una classificació provisional amb etiquetes descriptives.

    Després d’aquest procés inicial, els administradors de PEGI revisen aquesta classificació provisional, ajustant-la si és necessari. Tan bon punt s’aprova la classificació definitiva, l'editor del joc físic rep una llicència per a usar la icona de classificació per edat en l'empaquetatge o la publicitat d’aquest.

  • Classificació per a videojocs o productes digitals. La Coalició Internacional de Qualificació per Edat (International Age Rating Coalition, IARC) és un sistema de classificació global que opera en el mercat digital de diferents països i zones d’arreu del món, i usa uns estàndards generalitzats per adaptar-los a la classificació de cada zona o país - en el cas d’Europa ho trasllada al format de PEGI. Els desenvolupadors envien el seu joc a la botiga i completen un qüestionari sobre el seu contingut. Amb aquest qüestionari únic, els desenvolupadors reben immediatament la classificació per edat de diferents comitès de classificació.

    Tan bon punt el joc es llança a la botiga digital, es mostra la classificació d'edat corresponent. Els administradors dels comitès IARC treballen junts per assegurar-se que les classificacions s’adaptin a tots els mercats amb precisió. Si es detecta un error, la classificació es pot corregir ràpidament.

Consum responsable de videojocs i continguts digitals

Consum responsable de videojocs i continguts digitals.

Tant familiars com educadors expressen preocupacions sobre com supervisar el consum de videojocs dels més petits. En resposta a això, s'han desenvolupat plataformes d'orientació que ofereixen consells i recursos per a un consum responsable. Plataformes com PEGI o The Good Gamer creuen amb fermesa que els videojocs poden ser una eina beneficiosa per fomentar l’educació, sempre fent un ús regulat i responsable d’aquests.

En l’àmbit de la recerca, diversos estudis consideren que les classificacions per edat com PEGI poden ser una eina útil per prendre decisions de compra, però també és necessari comptar amb una implicació directa dels adults per regular i supervisar adequadament el que consumeixen els infants.



Consells per a un consum responsable

Garantir un ús responsable dels videojocs és essencial per treure el màxim partit als beneficis dels mateixos en l’aprenentatge i el desenvolupament cognitiu dels infants. Aquesta responsabilitat recau en pares, mares, tutors i educadors, dels quals es demana una implicació activa, tenint en compte les següents consideracions:


  • Comprendre el significat de l’etiquetatge PEGI. Per prendre una decisió de compra i de tria de videojoc de manera contrastada, convé informar-se sobre les recomanacions de classificació, els continguts que ofereixen i com aquesta informació queda representada en les diferents etiquetes de classificació.
  • Cercar jocs adequats a l’edat i el perfil del jugador. L’etiquetatge PEGI ofereix informació valuosa sobre l’adequació d’un joc o producte digital en funció del públic al qual va dirigit. Tot i això, és important conèixer les necessitats individuals de cada infant, que poden no coincidir amb les recomanacions estandarditzades.
  • Regular el temps de joc. És essencial saber equilibrar el temps de joc per no perdre el contacte amb la realitat. Es recomana no excedir les 9 hores setmanals davant les pantalles per no interferir en el rendiment acadèmic i les relacions socials.
  • Fomentar el joc en companyia. Una altra manera de jugar sense perdre el contacte amb la realitat és compartint les hores de joc amb amics o la família. Els pares i mares que juguen amb els seus fills i filles poden supervisar els continguts que consumeixen i conèixer millor els seus gustos i les seves necessitats específiques.


Evidència científica:

Felini, Damiano. (2015). Beyond today’s video game rating systems: A critical approach to PEGI and ESRB, and proposed improvements. Games and Culture, 10(1), 106-122. DOI: 10.1177/1555412014560192.

Guerra Antequera, Jorge.; Revuelta Domínguez, Francisco Ignacio. (2016). Análisis del conocimiento del código PEGI en la formación inicial del profesorado. RELATEC: revista latinoamericana de tecnología educativa. DOI: 10.17398/1695­288X.15.1.87.

Kosiorowska, Malgorzata. (2013) The Pan-European Game Information (PEGI) age rating system–a helpful tool for parents buying computer, video games for children.

Comença amb NeurekaLAB

Acompanyem als nostres infants a superar les dificultats d'aprenentatge