Responsive image

< Blog sobre les dificultats d'aprenentatge


L’aprenentatge autodirigit a través de la tecnologia digital i els videojocs

L’aprenentatge autodirigit a través de la tecnologia digital i els videojocs

En l’actual panorama educatiu s’experimenten canvis significatius centrats en l’ensenyament basat en competències. Aquest enfocament prioritza l’adquisició d’habilitats essencials per part dels estudiants, amb l’objectiu de preparar-los per als reptes de l’àmbit acadèmic, laboral i social. En aquest context, la incorporació de la tecnologia digital emergeix com una peça clau per millorar aquest procés, connectant els estudiants amb la realitat quotidiana i assegurant una millor preparació per les demandes d’un món cada vegada més digitalitzat.

Què és l’aprenentatge autodirigit

En els darrers anys, s’ha destacat l’èmfasi posat en el foment de l’autonomia de l’alumnat dins el marc educatiu actual. Aquesta nova perspectiva busca proporcionar als alumnes una àmplia gamma d’eines que potenciïn la seva capacitat d’adaptació tant en l’àmbit educatiu, com també en l’àmbit social i en l’àmbit laboral en què es trobaran en el futur. Aquest enfocament té com a objectiu cultivar la capacitat dels estudiants per prendre el control del seu aprenentatge, promovent així un desenvolupament integral i adaptatiu a les demandes d’una societat canviant.

Què és l'aprenentatge autodirigit?

Partint d’aquesta premissa, l’aprenentatge autodirigit o aprenentatge autònom és un procés d’adquisició de coneixement en què l’estudiant assumeix activament la responsabilitat de planificar, dur a terme i avaluar el seu propi procés d’aprenentatge. Perquè això sigui possible, el professorat juga un paper crucial com a mediador, guiant a l’alumnat en el desenvolupament de les habilitats necessàries per aprendre de manera autònoma. L’equip docent s’encarrega, doncs, d’oferir suport en la definició de metes d’aprenentatge, proporcionar recursos, fomentar la reflexió i contribuir al creixement de l’alumnat perquè aprengui a aprendre.



Beneficis de l’aprenentatge autodirigit en l’educació

Diversos estudis concorden que l’aprenentatge autodirigit es pot desenvolupar des de la infància, i la seva implicació aporta beneficis en l’educació, especialment durant els primers anys de l’escola:


  • Promou la curiositat i la motivació. Convertir-se en agents actius durant l’aprenentatge permet a l’alumnat establir els seus propis objectius i centrar la seva formació en àrees de coneixement que els interessa.
  • Fomenta la capacitat de resolució de problemes. A través de l’aprenentatge autodirigit, el qual proposa el plantejament d’objectius autònom, els estudiants són capaços d’abordar desafiaments educatius amb creativitats i iniciativa.
  • Estimula el pensament crític. L’aprenentatge autodirigit planteja un entorn en què l’estudiant prengui control de la seva formació, planificant, executant i avaluant el seu procés educatiu.
  • Desenvolupa la capacitat de resiliència. Els infants que experimenten l’aprenentatge autònom aprenen a superar obstacles i a adaptar-se als reptes educatius amb confiança i determinació.
Beneficis de l'aprenentatge autodirigit en l'educació. 1) Promou la curiositat i la motivació; 2) Fomenta la capacitat de resolució de problemes; 3) Estimula el pensament crític; 4) Desenvolupa la capacitat de resiliència.

L’aprenentatge autodirigit proporciona les eines per explorar el món de manera activa i crítica. Aprendre a ser autònom des de la infància contribueix a desenvolupar una actitud positiva durant la seva formació i convertir-se, a la llarga, en agents actius en la construcció del seu propi coneixement.



La tecnologia digital i els videojocs com a eina educativa

Les noves tecnologies, i especialment els videojocs, han evolucionat més enllà del simple entreteniment per esdevenir potents instruments educatius que potencien l'aprenentatge autodirigit. La investigació mostra que la tecnologia digital, com ara els entorns interactius i l’accés a internet, ofereix a l’alumnat una eina clau per cercar informació i superar obstacles durant el seu procés d'aprenentatge. Diversos estudis destaquen que, en moments d'aturada o bloqueig, la capacitat dels infants per utilitzar la tecnologia digital per cercar informació en línia i accedir a diverses fonts de referència és fonamental per avançar en el seu aprenentatge.

Els videojocs seriosos, aplicats en l’àmbit educatiu, han emergit com a entorns d'aprenentatge únics que no només captiven als participants, sinó també persegueixen objectius pedagògics específics. A través de la interactivitat i la immersió, els videojocs ofereixen experiències educatives que influeixen positivament en canvis cognitius, motivació i conseqüències socioculturals, i proporcionen un entorn estructurat on el material après es pot emmagatzemar de manera més duradora, oferint una base sòlida per a la construcció de coneixement addicional. No obstant això, cal destacar que la integració efectiva d'aquestes eines requereix una aproximació global i el suport actiu del professorat per garantir el seu impacte positiu en l'aprenentatge dels alumnes.



Consideracions i recomanacions validades de la tecnologia en l’educació

Els videojocs i les tecnologies digitals juguen un paper fonamental en l'aprenentatge autònom, ja que proporcionen a l’alumnat eines interactives i immersives que promouen la presa de decisions, la resolució de problemes i la gestió autònoma dels seus processos d'aprenentatge. En particular, els videojocs seriosos es destaquen com a eines educatives que ofereixen entorns virtuals específicament dissenyats per a la consecució d'objectius pedagògics. La interactivitat inherent als videojocs impulsa l’infant a ser l'arquitecte del seu propi aprenentatge, ja que ha de dirigir les seves accions per assolir els objectius del joc. Aquesta participació activa contribueix al desenvolupament de l'autonomia, la capacitat de presa de decisions i la motivació en el procés d'aprenentatge.



Recomanacions validades científicament

Recomanacions validades científicament.

La Comissió Europea ha posat en relleu la importància crítica que els alumnes siguin capaços d’aprendre de manera autònoma al llarg de la seva educació formal, posant èmfasi en la capacitat d'identificar i establir metes, motivar-se i desenvolupar resiliència per tenir èxit en l'aprenentatge durant tota la vida. Aquesta autonomia en l'aprenentatge es converteix en habilitats claus per afrontar els desafiaments socials i laborals del futur. En aquest context, les tecnologies, i especialment els videojocs i les eines digitals, emergeixen com a suport valuós en el procés d'aprenentatge autodirigit i proporcionen una font d'informació, motivació i experiència que pot contribuir significativament al desenvolupament del coneixement i les habilitats dels estudiants.

Per aquest motiu, la recerca en aquest àmbit destaca algunes consideracions a tenir en compte a l’hora d’integrar la tecnologia digital i els videojocs per fomentar l’aprenentatge autodirigit a l’aula:


  • Formació de l’equip docent. Els docents han de rebre formació específica per a utilitzar eficaçment les tecnologies educatives i els videojocs en l'aprenentatge dels estudiants, i assegurar-se que puguin actuar com a mediadors experts en aquest context.
  • Supervisió activa del professorat. Els docents han de mantenir una supervisió activa durant les sessions d'ús de tecnologia i videojocs, intervenir quan sigui necessari per proporcionar orientació i suport, i garantir que l'aprenentatge es produeixi de manera efectiva.
  • Selecció curosa de videojocs seriosos i continguts digitals. Cal saber identificar els videojocs seriosos que compleixin amb els objectius pedagògics, tenint en compte la seva adequació al currículum i la seva capacitat per fomentar la presa de decisions i la resolució de problemes.
  • Establiment de normes i regulacions. És recomanable que els professors ajudin a establir normes clares i reglaments per a l'ús de tecnologia i videojocs a l'aula, proporcionant directrius sobre com integrar-los de manera efectiva i evitar distraccions no desitjades.
  • Definició de metes i objectius clars. És essencial que els professors ajudin els estudiants a establir metes i objectius d'aprenentatge clars en relació amb l'ús de la tecnologia i els videojocs, per tal de fomentar així la seva autonomia en la consecució d'aquests objectius.
  • Impuls de la col·laboració entre estudiants. El professorat ha de promoure la col·laboració entre els estudiants mitjançant l'ús de tecnologia i videojocs, afavorint la construcció conjunta de coneixement i fomentant les habilitats socials i col·laboratives.


Evidència científica:

Karpova, Svetlana Ivanovna; Chirich, Irina Viktorovna; Avtsinova, Galina Ivanovna; Shtukareva, Elena Borisovna; Ukhina, Tatiana Viktorovna; Gordeeva, Tatiana Aleksandrovna (2021). Information and communication technologies in education: video games as an effective environment for the development of self-directed learning of students. Webology, 18. DOI: 10.14704/WEB/V18SI05/WEB18218

Marcos, María; Moreno, Miguel (2020). La influencia de los recursos audiovisuales para el aprendizaje autónomo en el aula. Anuario Electrónico de Estudios en Comunicación Social “Disertaciones”, 13(1), 97-117. DOI: http://dx.doi.org/10.12804/revistas.urosario.edu.co/disertaciones/a.7310

Thomas Howard Morris & Matthias Rohs (2023). The potential for digital technology to support self-directed learning in formal education of children: a scoping review, Interactive Learning Environments, 31:4, 1974-1987, DOI: 10.1080/10494820.2020.1870501

Comença amb NeurekaLAB

Acompanyem als nostres infants a superar les dificultats d'aprenentatge